18 / 12 / 18

L’espectacle familiar ‘Laika’, de Xirriquiteula, finalista al Premi BBVA de teatre 2019

L’espectacle Laika de Xirriquiteula Teatre és una de les quatre obres finalistes de la dinovena edició del Premi BBVA de Teatre. El jurat d’aquest guardó, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), ha triat aquest espectacle familiar d’entre una seixantena de propostes d’arts escèniques procedents de companyies d’arreu de Catalunya. Així, Laikacomparteix nominació amb A.K.A de Flyhard Produccions S.L., Apocalypse uploaded: la transhumanització de les abelles de LAminimAL Teatre i Othello de Les Antonietes Teatre.

El veredicte el coneixerem el proper 13 de maig a la gala final, a la sala Ramon Montanyà de L’Atlàntida de Vic. Durant el mes d’abril, els quatres espectacles es representaran en diversos teatres de tota Catalunya per a que el jurat els valori i decideixi el guanyador final. Xirriquiteula encetarà la ronda de funcions el dissabte 6 d’abril, al Teatre Centre de Manlleu. El dimecres 10, serà el torn de Flyhard Produccions al Teatre Ateneu de Tàrrega; LAminimAL Teatre actuarà al Teatre El Foment de Martorell el 26 d’abril, i el dia 28, Les Antonietes Teatre tancaran les actuacions al Teatre Principal de Valls.

L’obra guanyadora del Premi BBVA de Teatre 2019 serà guardonada amb una gira valorada en 20.000 euros. Es programarà en diferents teatres de Catalunya, incloent la participació al Festival Temporada Alta 2019. Per la seva banda, i en el marc de la gala de lliurament de premis, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) participa al certamen concedint una menció especial a la millor actriu i al millor actor dels espectacles finalistes. Així mateix, es tornaraà a fer un reconeixement especial a una trajectòria professional i a una entitat catalana que dediqui els seus esforços al teatre social.

El jurat d’aquesta 19a edició està format per cinc professionals del món del teatre català: Laura Iglesias, com a representant del Festival Temporada Alta; Marta Crespi, programadora de L’Atlàntida de Vic; Pep Planas, actor i representant de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya; Sergi Pompermayer, dramaturg i director d’escena, i Joan Roura, actor i director del Premi BBVA de Teatre.

Un reconeixement al teatre familiar

Per als membres de la companyia Xirriquiteula Teatre, la nominació a aquests premis ja és un reconeixement. En primer lloc, per a l’espectacle, ja que aquesta “serà una bona oportunitat per a donar a conèixer l’espectacle ‘Laika‘”, tal i com valora Dani Carreras. A més, també subratlla la importància que un espectacle familiar hagi arribat a ser nominat: “Aquesta nominació ens aporta també la il·lusió de veure que un espectacle creat en consciència per al públic infantil i/o familiar es valorat al mateix nivell que produccions d’adults. Per nosaltres, això diu molt d’aquests premis i els distingeix de molts altres que ens etiqueten i classifiquen per categories.”

Tot i que és poc habitual que un espectacle per a públic familiar entri en les nominacions d’aquests premis, Laika no és el primer. En l’edició número 13 del premi, Roseland Musical va ser finalista amb Pinnochio, la primer obra per a públic familiar en disputar aquest premi.

Laika, que és l’últim espectacle produït per la companyia, recorda la història de la gosseta que va passar de sobreviure als carrers de Moscou a ser el primer ésser viu que orbità al voltant de la Terra, a bord del satèl·lit Sputnik. L’espectacle ja va guanyar el premi del Jurat Infantil al Millor espectacle de Sala de la Fira de Titelles de Lleida 2018. I a més, es va endur un Drac D’Or a Millor Escenografia per l’optimització en la utilització d’elements aparentment senzills que permeten la creació de múltiples espais.

Un premi en suport a la creació teatral

El Premi BBVA de Teatre 2019 té per objectiu donar suport a la creació teatral i incentivar l’ofici teatral. A més, el funcionament del guardó permet fomentar les arts escèniques arreu del país, portant els espectacles finalistes i el guanyador a diversos escenaris de tot Catalunya.

El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents.

El guanyador del Premi BBVA de Teatre 2018 fou l’espectacle Wohnwagen, del Col·lectiu VVAA. A l’octubre, l’obra va arribar al festival Temporada Alta de Girona. I els propers mesos de març i abril és previst que es representi a L’Atlàntida Centre d’Arts Escèniques d’Osona i al Teatre Atrium de Viladecans.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This