29 / 06 / 18

L’actualitat de la saviesa popular troba nous formats en el Festival de Llegendes de Catalunya

“Som provocadors. Volem despertar l’interès per les llegendes populars i que quan la gent viatgi, s’interessi per les històries que hi ha al darrere dels monuments, dels carrers…” Així explica el Sergi Vallès l’objectiu del Festival Llegendes de Catalunya, que aquest cap de setmana arriba a la novena edició a Sant Martí de Tous. “El costum d’explicar contes a la nit no s’ha perdut, però potser no donem valor a la saviesa popular, a les ensenyances que hi ha darrere de les diferents llegendes catalanes. Són molt actuals”, subratlla. I és que molts cops no es coneixen i les famílies optem per històries noves. Aquest és el repte d’un festival que durant dos dies triplica la població de Sant Martí de Tous, que habitualment és d’un miler d’habitants. La fórmula és fer arribar les llegendes de forma atractiva i contemporània. És a dir, sumar formats a la ja tradicional transmissió oral. I no és que defugin els contes explicats a la vora del foc -al festival hi ha racons amb narradors d’històries-, sinó que afegeixen possibilitats: “Dansa, música, teatre… per exemple, dissabte tenim un espectacle de la Companyia Liquid Dansa que servirà per parlar de les dones d’aigua, uns personatges llegendaris que permeten parlar d’avarícia, de desconfiança, de la incapacitat de veure més enllà de les coses”. Són conceptes molt actuals, per això, el director d’aquest festival insisteix que el que fan durant dos dies és actualitzar els formats, però no cal fer més contemporanis els continguts, perquè les llegendes, i la saviesa popular que transmeten, ja ho són.

El tarannà familiar d’aquest festival és un altre dels aspectes que cuiden especialment a Sant Martí de Tous. Els únics espectacles de pagament són els destinats específicament a públic adult. I la resta, són per gaudir-los en família. A banda d’anar a veure propostes com Un món (un munt) de Dracs de Tanaka Teatre (dissabte a les 11.30h a l’espai Central Raona) per conéixer tots els dracs del món; o l’itinerant de Teatre Arrossegat (dissabte a les 17.30h també a l’espai Central Raona) que explicarà la llegenda originària de Tous ‘La Cèrvola Blanca’; o també Minuts d’històries (diumenge a les 11h a l’espai Central Raona) on Pep López explica amb titelles diferents llegendes; també és especialment destacable la proposta Bossa Menuda (dissabte a les 11.30h a la Casa del Teatre Nu). Aquest és un dels pocs espectacles que repeteix enguany degut a l’èxit de la passada edició. Està especialment pensat per a infants d’entre 1 i 3 anys, que descobriran la llegenda de “la bossa de bou” a través dels sentits i de l’experimentació. Una altra mostra de com està de pensat aquest festival per a respondre als interessos familiars és el taller que diumenge a es 16h tindrà lloc a l’Espai Ajuntament Cubus Games. Rondalla va i rondalla ve permet a les famílies escoltar tres llegendes i, després, participar en un joc tots junts. Dissabte, els adults amb ganes de saber com explicar històries també tenen un taller pràctic del que segur que després se’n beneficien les criatures.

Però més enllà de la programació, el FesLleCat vol cuidar especialment els detalls perquè tothom que hi va se senti a gust. I la millor manera és tenint 200 persones del poble voluntàries que fan que tant artistes com el públic se s’hi trobin com a casa. A més, hi ha zona d’acampada gratuïta amb serveis inclosos, hi ha pàrquing de cotxets i un espai cambiador i l’entrada a la piscina aquest cap de setmana és lliure. Petits detalls que fan molt pràctica l’estada i permeten gaudir del que és important. “El poble s’ho agafa amb molt carinyo i fan que la gent no vagi estressada, això genera un ambient molt maco a nivell familiar”, assegura el Sergi Vallès.

Amb la novena edició, l’organització (l’associació És Llegenda i l’ajuntament) ha augmentat la proporció de companyies professionals a la programació, tot i que també compten amb companyies amateurs. L’interès no és crèixer si no hi ha més pressupost. El repte és continuar generant atracció per les llegendes i la cultura popular i, sobretot, acollint el públic per a que Sant Martí de Tous sigui també una mica més seu.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This