Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
30 / 09 / 19

La Universitat de València celebra amb una exposició els 10 anys la PUCK Cinema Caravana, “el cinema més petit del món”

La Universitat de València, a través de la seva facultat de Belles Arts, commemora els 10 anys de la PUCK Cinema Caravana amb una exposició homenatge que porta com a títol “10 años de cine ambulante. PUCK Cinema Caravana”. La UPV reconeix d’aquesta manera la trajectòria d’un projecte impulsat al 2009 pels artistes Carles Porta i Toni Tomàs, que van convertir una petita rulot en una sala de cinema minúscula en què hi caben 7 persones. “A la UPV volem celebrar aquesta trajectòria, perquè entenem que la labor de la PUCK és molt necessària i ens sentim propers als valors que promou i la qualitat dels curts d’animació que programa”, comenta Sara Álvarez, una de les responsables del Grup I+D+I d’Animació de la UPV que ha impulsat la inciativa. Explica que “l’exposició recórre la trajectòria de la PUCK Cinema Caravana des dels seus inicis al 2009 fins al 2019, donant visibilitat tant al contingut com al continent, que compta amb el inconfusible estil gràfic de Carles Porta per a generar un espai màgic, obert al públic de totes les edats, des d’on recuperar l’experiència del cinema i despertar la passió per l’animació”.

L’exposició, a la sala Josep Renau de la Facultat de Belles Arts de la UPV, estarà oberta al públic del 30 de setembre al 31 d’octubre i donarà el tret de sortida a una semana d’animació a la ciutat de València, ja que és una de les activitats paral·leles de la setena edició del festival Prime the animation, un certamen on nous talents i estudiants tenen l’oportunitat d’entrar en contacte amb professionals del cinema d’animació per explicar i compartir projectes. Al llarg de 4 dies, entre el 3 i el 6 d’octubre, més de 1.200 persones podran veure treballs provinents de 28 països que entraran en competició. L’exposició dels 10 anys de la PUCK, i la mateixa PUCK Cinema Caravana, que estarà present al llarg de tot el dia 30 al campus de la UPV, també comptaran amb el públic del major esdeveniment europeu dirigit a nous talents de l’animació, el Cartoon Springboard -entre el 30 de setembre i el 2 d’octubre-, que per primer cop uneix esforços amb Prime the animation per completar tota una setmana d’animació a València.

L’artista Carles Porta, creador de la idea de fer una caravana que projectés petit cinema d’animació a qualsevol racó del món, serà l’encarregat de fer una de les xarrades programades per obrir el festival Prime the Animation el pròxim 3 d’octubre. Després de la seva explicació sobre l’experiència d’aquests 10 anys de cinema sobre rodes, tindrà lloc la inauguració oficial de l’exposició. “La Universitat de València sempre ha tingut molta complicitat amb nosaltres, des del començament”, explica Carles Porta. “Podríem considerar que la UPV és amiga de la PUCK. Són reincidents en el carinyo i l’atenció que ens dediquen. Ens van donar suport des del principi i és fantàstic tenir un reconeixement que no sempre hem trobat més a prop. Molts cops el que cal per continuar endavant és comptar amb gent que et demostra que aprecia la feina que fas i que li dona valor. Aquesta fidelitat que ara es torna a refermar amb l’exposció és molt important per nosaltres”, subratlla l’il·lustrador.

Per la seva banda, Toni Tomàs, soci de Carles Porta al projecte PUCK Cinema Caravana i director de la companyia d’arts de carrer Tombs Creatius, considera que l’exposició homenatge que organitza la UPV és “el reconeixement d’una feina de divulgació de l’animació”. “El fet que una facultat de Belles Arts commemori d’aquesta manera el desè aniversari d’una creació insòlita com la PUCK, que barreja arts de carrer i l’art de la il·lustració, dona valor a la nostra feina i és una reafirmació que estem fent les coses bé”, assegura Toni Tomàs, un dels dos socis de la PUCK.

Una dècada del petit cinema itinerant

Diumenge 29 de setembre, la PUCK Cinema Caravana va donar el tret de sortida a tot aquest homenatge a l’animació que tindrà lloc a València i oferirà les seves singulars sessions al petit cinema al llarg de tot el dia a la plaça de l’Ajuntament. I és que la PUCK és una vella coneguda a aquesta ciutat. Ja va ser convidada per la UPV per inaugurar la primera edició del Màster en Animació d’aquesta universitat. Va ser el 2010, tot just després que comencés el seu camí recorrent pobles i ciutats de Catalunya, Espanya i d’arreu d’Europa.

La PUCK Cinema Caravana va néixer l’any 2009 de l’afany de Carles Porta per donar sortida i promoure l’animació d’autor i del coneixement de les arts de carrer de Toni Tomàs. Els dos conceptes, el cinema d’animació i les instal·lacions de carrer, es van unir en una proposta única materialitzada en una petita caravana reconvertida en sala de cinema. L’experiència que ofereix la PUCK per a tots els públics ha rebut, al llarg d’aquests 10 anys, un gran acolliment, tant en l’àmbit de l’animació com en l’àmbit de les arts de carrer. De fet, el festival Senseportes d’Argentona li va atorgar al 2017 el premi del públic Pom d’Or al millor espectacle, el primer cop que aquest guardó es donava a una instal·lació. Al llarg d’una dècada, la PUCK ha viatjat a mig centenar de localitats. En total, suma 63.270 Km recorreguts, el que equival a una volta i mitja a la Terra, i pel seu interior màgic han passat més de 38.000 persones.

La PUCK creix amb un nou muntatge

Per celebrar aquesta dècada de vida, la PUCK evoluciona i està preparant una nova proposta que complementi l’experiència. Sota el títol PUCK i la seva troupe, Carles Porta i Toni Tomàs volen oferir un petit circ ambulant d’arts visuals i de creativitat amb el cinema d’animació i la il·lustració com a eixos. En concret, incorporarà una selecció de jocs de fusta elaborats de forma artesana i amb una estètica directament relacionada amb les pel·lícules que es veuran dins la caravana. A més, en aquesta nova proposta també se suma la il·lustració en directe, a càrrec del dibuixant Toni Ortiz. Aquest artista, especialista en murals i creacions de carrer, és l’encarregat d’il·lustrar en directe, amb creacions personalitzades i inspirades en el món PUCK, un panell amb uns forats en què les persones posen la seva cara. Aquesta nova proposta que fa créixer la PUCK per celebrar el seu 10è aniversari s’estrenarà el 7 i 8 de desembre a Nancy (França) dins de la Fête de Saint Nicolas.

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This