Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
25 / 06 / 21

La companyia De_paper recrea les figures de la Cercavila de Terrassa en un retallable del qual se n’han editat 6.000 exemplars

A Escena Familiar som perfectament conscients de la gran imaginació, originalitat i capacitat de creació de les companyies d’arts escèniques familiars. Una d’aquestes és De_paper, una companyia que formen la Núria Lozano (música, cantant, compositora i mil coses més) i Joan Alfred Mengual (artista plàstic, il·lustrador, titellaire i també, mil coses més). Espectacles com Una poma, un pomer, les seves mil i una col·laboracions amb d’altres companyies o petites joies com la caràtula de l’acció Família a Escena que vam fer per la pandèmia, donen fe de l’excel·lència de la feina d’aquesta companyia.

Precisament durant aquest confinament, De_paper ha trobat a faltar molt el teatre. El teatre i les festes al carrer. A finals de juny del 2020 va arribar la Festa Major de Terrassa, i com que tenien tantes ganes de veure el drac, els gegants i tota la colla, van decidir dibuixar-los petitets i fer-los sortir al teatre que tant enyoraven. I així va néixer un petit teatrí de paper amb totes les figures de la Festa Major. Aquest any, que sí que es celebrarà la Festa Major, si volten per Terrassa, concretament pel Recinte Firal, els terrassencs també podran aconseguir el seu teatret de paper.

L’Ajuntament de Terrassa, conjuntament amb la Coordinadora de Colles de Cultura Popular i la companyia De_paper han editat 6.000 còpies d’un teatre de joguina amb els escenaris de la Festa Major i totes les figures de la Cercavila. Sis fulls encunyats dins d’un sobre per poder muntar un teatre com els de veritat: teló, cametes, prosceni… i poder fer ballar més de 25 figures al ritme de les cançons dels ministrils o de la cobla.

Els De_paper ja fa anys que treballen amb teatrins, fins a ser-ne referents al país. El 2012 van estrenar Musiquetes de Paper, un espectacle amb músiques que compositors de principis del segle XX van escriure especialment per a infants. Els va semblar una bona idea il·lustrar-ho amb els joguets dels infants d’aquella època i aquí va començar la seva aventura amb els teatres de paper.

A Barcelona era un dels llocs del món on se n’editaven més d’aquest tipus de joguines. Els compraven d’arreu d’Europa i encara avui en podem trobar per tot el món. Editorials com Seix Barral o Paluzie van arribar a crear-ne més de 25 models diferents, basats en òperes, sarsueles i obres de teatre de l’època.

D’aquells models ja és difícil trobar-ne cap, però qui s’acosti a Terrassa els primers dies de juliol, durant la Festa Major, en podrà aconseguir un dels que han fet De_paper. El trobareu al Recinte Firal, on a més podreu veure exposades les figures originals de la Cercavila. I és que les festes majors, són una barreja de música, teatre i dansa, una performance multidisciplinària única, que sempre ha inspirat les produccions de De_paper i que ara han intentat condensar en aquesta joguina que també barreja arts plàstiques, teatre i tradició. Els grups i figures que estan representats en aquest teatrí de paper són, per exemple, la Cuca Dina dels Diables de la Maurina, els Federins Trabucaires de Terrassa i de la Creu Alta, els Trabucaires Bandolers de Terrassa, la Papallona de Sant Pere, el Drac i les Bruixes de Can Boada, Robesa. El gegant dels Gegants Vells, el Bitxo del Torrent Mitger, el Drac Baluk Astharot i els Diables de Ca N’Aurell, Estefania. La Geganta dels Gegants Nous, Ramonet. El Gegant dels Gegants Nous o la Cuca Japonesa del Grup del Drac de Terrassa.

El Recinte Firal de Terrassa acull aquest any l’exposició de la Cultura Popular impulsada per la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional de la ciutat. La  mostra es pot visitar des del 20 de juny i fins l’1 de juliol com a activitat prèvia a la Festa Major, oferint als terrassencs i les terrassenques una gran oportunitat per veure reunit, en un únic espai, l’imaginari festiu de la ciutat abans de la seva participació, a partir del 2 de juliol, en les activitats de Festa Major. El dia 20 de juny es van obrir les portes l’exposició al Palau Firal i es es van començar a distribuir els teatrins i els jocs de paper de les figures de la Cercavila, que estan exposades al recinte.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This