Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
4 / 08 / 22

Els secrets de Tombs Creatius giren per Europa

La companyia d’arts de carrer de Bellpuig recupera aquest estiu l’activitat internacional prepandèmia. Suècia és la primera d’una llarga llista de països que inclou Portugal, Malta, Noruega, Alemanya i el Regne Unit.

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius ha iniciat una gira per Suècia i Dinamarca del seu nou muntatge, Secrets, estrenat a la passada edició de FiraTàrrega. I és que aquest espectacle vivencial forma part de la programació de quatre festivals d’aquests països nòrdics entre finals de juliol i principis d’agost. El 27 de juliol, Tombs Creatius va muntar Secrets al festival Internationella Gatuteaterfestivalen de Halmstad (al sud de Suècia) i el 28 i 29 de juliol, al Passage Festival de Helsingør (Dinamarca). La gira continua al Malmöfestivalen (Suècia) amb actuació entre el 12 i el 18 d’agost, per acabar a la capital del país, Estocolm, oferint el muntatge al públic suec entre el 18 i el 21 d’agost a l’Stockholm Culture Festival. Passage i Malmöfestivalen eren cites habituals en l’agenda estival de Tombs Creatius abans de la pandèmia i aquest cop és el primer que la gira s’allarga a 4 certamens d’arts de carrer de la regió nòrdica, completant un mes sencer de bolos.

L’interès per la proposta innovadora de Secrets es va fer pal·lès ja a l’estrena del muntatge a FiraTàrrega, on les programadores dels festivals de Helsingør i Malmö van poder gaudir la vivència. L’espectacle vivencial fa una proposta totalment personalitzada, fins i tot en l’idioma, per això, ha calgut traduir alguns aspectes textuals tant al suec com al danès i els intèrprets que fan la gira, Bruna Tomàs, Jordi Gilabert i Ion Reguera, han adaptat el seu guió amb expressions en aquests idiomes. La gira per Suècia i Dinamarca completa una temporada d’actuacions per Catalunya que ha portat Secrets a la Mostra Igualada, al festival Mil Maneres d’Alcoletge, a Martorell, a Talarn, a les Festes de Maig de Lleida, al Festival Mitjó de Riudebitlles, al Castell de Montjuïc de Barcelona, al festival Figueres es Mou, al festival Al Carrer de Viladecans, a l’Esbaiola’t d’Esterri d’Àneu i, internacionalment, també a la Feira da Primavera de Sines (Portugal). Després de visitar el nord d’Europa, Secrets també visitarà Montornès del Vallès (19 de setembre) i Olot (16 d’octubre).

Secrets, de Tombs Creatius, a Suècia
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Secrets, de Tombs Creatius, a Suècia

El públic passa de ser espectador a protagonista

Secrets va ser seleccionat per FiraTàrrega dins del seu programa de Suport a la Creació 2020 i també guardonat amb el premi Suport a la Creació 2020 de la Plataforma d’Arts de Carrer. La proposta innova tant en el format com en el contingut interactiu, ja que utilitza el joc i les instal·lacions participatives per convertir el públic en protagonista del seu propi espectacle, de la seva pròpia experiència, ja que aquest és un espectacle vivencial que no es pot veure, sinó que s’ha de viure. La pròpia interacció del públic amb les instal·lacions va creant un final específic en què la psicologia i la tecnologia s’uneixen per oferir una experiència personalitzada, intensa i intransferible.

Recuperació de l’activitat internacional prepandèmia

Secrets no és l’únic muntatge de Tombs Creatius que fa gira internacional aquest estiu. I és que la companyia d’arts de carrer, que compta amb 24 anys de trajectòria, està recuperant aquesta temporada l’activitat internacional habitual abans de la pandèmia del Covid19. Després de 2020, en què les contractacions més enllà de les fronteres catalanes es van paralitzar amb tot just una excepció, i de 2021, en què es va començar a recuperar lleugerament l’activitat amb actuacions a Portugal, França i Alemanya, aquesta temporada 2022 torna a portar les diferents propostes de Tombs Creatius arreu d’Europa. Precisament, el festival de Malmö (Suècia), entre el 12 i el 18 d’agost, també és la destinació de la instal·lació L’estrany viatge del Senyor Tonet, que ja va viatjar a Elvas i Setúbal (Portugal) al juliol i a l’Stoppested Verden Festival de Hamar (Noruega), a principis de juny. Els Xics del Xurrac, la proposta basada en el món casteller, ja va ser present al Bergen International Festival de Noruega durant una setmana al juny; a finals de juliol ha format part del programa de l’Esperimenta Tikka Xjenza de Malta i, entre el 12 i el 14 d’agost, serà al festival Open Flair de Eschwege (Alemanya). La insòlita colla castellera de fusta també tancarà l’estiu amb una gira pel Regne Unit amb actuacions al festival GDIF de Londres i també al Freedom Festival de la localitat de Hull. També la PUCK Cinema Caravana i el seu nou muntatge PUCK i la seva troupe, estrenat en plena pandèmia, ha creuat fronteres: al juny, finalment, va poder fer una de les actuacions cancel·lades per les restriccions de la Covid19, al KinderKultur Festival de Duisburg (Alemanya).

Secrets, de Tombs Creatius, a Suècia
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Secrets, de Tombs Creatius, a Suècia

Més de dues dècades explorant a través del joc

Tombs Creatius és una companyia d’arts de carrer amb 24 anys de trajectòria. Ha creat nou propostes al voltant de la generació d’experiències col·lectives al carrer. Tant a través de jocs de fusta fets artesanalment per a públic de totes les edats (La Fira de Curiositats, El traginer de jocs, Colors de Monstre, L’estrany viatge del Senyor Tonet i Xics del Xurrac), com amb instal·lacions de petit format que recorden les atraccions de fira en què el públic es converteix en protagonista i pot guardar en la memòria vivències úniques (PUCK Cinema Caravana, PUCK i la seva troupe i El Viatge). L’última, Secrets, combina els dos formats. Les propostes artístiques han portat la companyia a festivals de referència de les arts de carrer tant de Catalunya i Espanya com d’arreu d’Europa. La projecció internacional també ha permès fer el salt a Àsia, amb la participació al Taipei Children’s Arts Festival de Taiwan al 2019. Aquesta trajectòria d’exploració de nous llenguatges en les arts escèniques refermen Tombs Creatius en la seva recerca de maneres imaginatives de treure l’infant que tothom portem a dins.

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

Pin It on Pinterest

Share This