13 / 06 / 18

El Xalaro converteix l’art de carrer en la millor excusa per fer turisme

Els festivals de teatre al carrer proliferen a Catalunya i cada cop trobem més iniciatives d’aquest tipus al calendari estiuenc. I és que un festival, una mostra o una fira és un atractiu que combina cultura i turisme i ajuda a dinamitzar el territori i també el sector teatral. Un exemple perfecte és el Xalaro, que aquest cap de setmana arriba a la cinquena edició havent demostrat ja que la fórmula funciona. Està consolidat, però el repte està en continuar sobresortint entre aquest calendari atapeït de propostes per al públic familiar. El seu director, Pau Marquès, celebra que l’oferta vagi augmentant, però alerta que pot ser més difícil que la informació de tot arribi al públic.

En tot cas, en això està aquesta Mostra d’Espectacles i Turisme Familiar de Platja d’Aro, que ha programat tres dies amb una vintena de funcions on es pot trobar des de circ, fins a titelles, passant per espectacles itinerants o instal·lacions interactives, que converteixen el ja atraient passeig martítim de la localitat en un paisatge on divertir-se en família. Però al Xalaro també aposten per la música: per exemple, els Gossos faran un concert per a menuts i el Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries clouran el festival amb la celebració del 25è aniversari. I enguany, com a curiositat, el programa Islàndia de RAC1 emetrà en directe el programa de divendres. Per això, les activitats comencen aquest dia.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Imatge d’arxiu del festival Xalaro

Un dels objectius d’aquesta mostra és ser aparador cultural d’espectacles fets a Catalunya, tot i que a la graella també hi ha una proposta internacional. Però sobretot, la intenció és guanyar nous públics, enganxar-los. “Hi ha gent que va a Platja d’Aro per veure el Xalaro, però també hi ha turistes que s’ho troben i això permet arribar a gent que no va al teatre i que descobreix coses noves“, explica el director del festival. Cultura i turisme es retroalimenten. “El teatre és ideal com a atractiu turístic”, diu.

Històries d'aigua (La tresca i la verdesca) portada
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Una imatge de l’espectacle ‘Històries d’aigua’ que La Tresca i la Verdesca porten al Xalaro

L’augment del nombre de festivals d’aquest tipus a Catalunya és un símptoma de salut del sector, tot i que Marquès valora que “fer festivals per fer no té sentit; ha de tenir un motiu concret i també cal donar més marge a les temporades estables”. Però també és cert que “la cultura mai està de més, mai n’hi ha prou i el que cal és saber-la impulsar”, comenta. Per això, aposta per buscar la diferenciació i destacar per alguna cosa per sobre de la resta d’ofertes. De moment, el Xalaro arriba a la cinquena edició oferint una nova oportunitat de veure, davant del mar, art en viu.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This