12 / 06 / 18

El teatre per a tots els públics es reivindica també a la Viquipèdia

“Hi ha moltes referències al teatre clàssic, a la història del teatre, però el teatre infantil està poc representant. No era conscient d’aquesta mancança”, diu l’Esther Solé. És viquipedista voluntària de l’Amical Wikimèdia i és una de les dues expertes que aquest dilluns a la tarda van guiar la Viquimarató organitzada per l’Associació de Teatre per a Tots els Públics a la Biblioteca Pública de Lleida. L’objectiu era precisament donar una eina per capgirar aquesta falta de presència a l’enciclopèdia col·lectiva per excel·lència. “Està molt bé ser-hi; la gent busca una companyia de teatre i la referència de la Viquipèdia és el primer que troba”, assegura la Núria Sas, una de les participants al taller. La Núria forma part de dues companyies, Fadunito i JAM, i les 5 hores de viquimarató li van servir no només per aprendre la normativa i la tècnica d’introduir informació a la Viquipèdia, sino per compartir amb altres professionals del món del teatre la necessitat de treballar col·lectivament per donar visibilitat a un sector tan actiu com poc present a la Viquipèdia.

“Treballant en col·lectiu serem més forts”, subratlla l’expresident de la TTP, Ramon Molins. Ell també ha estat present a la viquimarató. “El que cal és que cada cop que algú posi teatre familiar, apareguin més coses; és important tenir presència com a col·lectiu, tot i que sigui una cursa de fons i soni fins i tot utòpic”. El taller és un primer pas. Una quinzena de persones, la majoria membres de companyies teatrals, però també gestors culturals o arxivers, van participar introduint dades. Van resoldre dubtes pendents de fa temps, van aprendre algunes tècniques i van aprofundir en el que és en el fons la Viquipèdia: l’art d’arreplegar tot allò que hi ha sobre un tema en altres llocs. Precisament la recerca de fons per referenciar és la part més complexa de la introducció de la informació. Però també pot resultar apassionant, tal i com comentava el Xavi Idáñez de Teatre al Detall: “Si li agafes el gust pot ser molt maco, és com fer una mica de periodista, però cal temps”. Per això, perquè suposa feina i cal temps, molts dels participants agraien tenir una tarda per començar amb empenta una tasca que volen continuar. “Fa molt temps que m’hi vaig posar, però em vaig encallar amb alguns detalls i he tingut l’oportunitat de resoldre els problemes i podré continuar fent-ho”, comentaven des de Xip Xap. La Mirna Vilasís, de Samfaina de Colors, insistia que havia estat una sessió molt pràctica, igual que el Jordi Villacampa, que destaca la importància de veure l’altre costat de la Viquipèdia: “És una web que tothom consultem i va bé descobrir com està en continu moviment i també que cal tenir-ho en compte com a eina de visibilització de les companyies i del sector”.

Gairebé 5 hores de teclats en marxa, de creació d’usuaris, de recerca de referències, de correcció de dades, d’introducció d’informació i també de curiositats van servir també a la mateixa Viquipèdia. “Cal que la gent que participa en la introducció de dades sigui el més diversa possible, que pertanyi a àrees de coneixement ben diferents per abastar el màxim d’informació”, insisteix Esther Solé. Doncs la viquimarató de la TTP va posar el seu granet de sorra. Ara cal continuar l’empenta d’una tarda de feina.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This