Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
10 / 09 / 21

El Teatre Nacional de Catalunya programa tot un món amb tres accessos especials per públic familiar

Carme Portaceli ha presentat aquesta setmana la programació del TNC per a la temporada 2021-22. Des d’Escena Familiar destaquem els espectacles per a tots els públics de les companyies Campi Qui Pugui, La Baldufa i Maduixa. Des d’avui, es poden comprar les entrades per als espectacles “Camí a l’escola”, “Bye, bye Confetti” i “Lú”. Ells són la clau que obre la porta al món després de tant de temps de tancament forçat.

És un somni fet realitat estar programats al Teatre Nacional. Encara que no provoca cap canvi a nivell professional, si que ho fa a nivell emocional. Les primeres vegades no s’obliden mai i aquest és el nostre primer cop al TNC. Arriba després de 12 anys de feina dura, de moltes hores diàries i renuncies personals en pro del projecte que és la nostra companyia Campi Qui Pugui. Està clar que la millora continua i diària et dóna un retorn i et va fent regals”. Són declaracions de Cristina Garcia, actriu i cofundadora d’una de les tres companyies programades a la temporada 21-22 del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). La Sala Tallers acollirà el seu espectacle “Camí a l’escola” (Premi de la Crítica al millor Espectacle Familiar-2021), de l’1 al 19 de desembre, la història de tres germanes que sobrepassen totes les barreres amb un únic objectiu: tenir un futur millor.

 

Campi Qui Pugui porta al TNC el seu “Camí a l’escola”, un accés directe a la capacitat de superar barreres moguts per la il·lusió i l’esperança, dos valors que impulsa la programació de la nova temporada del TNC.

Després d’estar tant de temps a casa, en un confinament forçat que ha remogut el nostre interior i exterior, el que estem desitjant és sortir al món, reconèixer o descobrir quin és aquest nou món. Carme Portaceli, directora artística del Teatre Nacional de Catalunya ha captat aquesta necessitat essencial i ha creat una programació d’espectacles que porten a escena temes fonamentals per a la ciutadania donant a la cultura la importància que té com a generadora d’il·lusió i confiança. Un altre ingredient fonamental per sortir al món, reinventar-lo, crear la nova realitat a la nostra manera, prenent decisions, és deixar volar la imaginació i centrar-se en tot allò que aporta llum a la nostra vida. Buscar refugis de llum, després d’haver viscut tanta foscor, tal i com escriu Portaceli a l’escrit de benvinguda de la nova programació del TNC.

Joan Santacreu, director artístic de la companyia Maduixa, explica que el seu espectacle “Lú” conta una història de com afrontar la vida a través del joc. “Les protagonistes creen la seva realitat amb imaginació i s’aïllen de la vida refugiant-se en la llum. És una proposta plàstica i poètica amb diferents lectures que podran interpretar infants i adults”. Aquesta és la segona vegada que la companyia valenciana està programada al TNC, “la catedral del teatre a Catalunya”, com diu Santacreu, ja que fa vuit anys van portar “Ras!” (Premi Feten a la nova proposta teatral – 2010 i premi al millor espectacle infantil de Teatres de la Generalitat Valenciana – 2010).

“Lú”, de la companyia valenciana Maduixa, proposa la llum com a eina creativa de la pròpia realitat en aquest espectacle plàstic i poètic de format íntim i a quatre cares.

“El públic infantil és el públic més exigent i sincer que hi ha”, apunta Santacreu, que obre la reivindicació de la qualitat dels espectacles per a tots els públics. Dels 38 espectacles programats a la temporada 21-22 del Nacional de Catalunya solament hi ha tres companyies. Per a La Baldufa, estar programats al TNC és un reconeixement a la seva trajectòria, segons diu un dels seus fundadors i directors artístics, Enric Blasi. Cal recordar que la companyia de Lleida ha rebut recentment un dels majors reconeixements i compta al seu currículum amb el Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Juventut 2020. “El Nacional és l’escenari gran i potent de Catalunya. Estar a la programació és tenir presència i visibilitat en un dels escenaris amb majúscules del nostre país. És complicat ser-hi perquè no hi ha molta programació de públic familiar, pel que els convidem a que s’incrementi. Precisament, com que hi ha poc espai, ser-hi amb “Bye, bye, Confetti” és tot un privilegi”. 

 

La Baldufa ha fet la versió de sala i de carrer del “Bye, bye, Confetti”. Blasi celebra que Carme Portaceli hagi programat l’espectacle exterior i es faci als Jardins del TNC. “Ens agrada que s’atreveixin amb nous formats. Això mostra una apertura de mirades. Estem molt contents de ser-hi”, diu Blasi. La Baldufa porta al Nacional una reflexió sobre la manca de lideratge, de voluntat i compromís. “És un espectacle d’humor catàrtic. Tot el grup riem de l’absurditat de la cerca de poder. En un moment en el que ens estan atropellant moltes llibertats col·lectives, tots hauríem de fer un pas endavant per defensar-les i construir un món millor. El Confetti fa paròdia del fet que tots volem que vagi millor però ningú fa un pas endavant per aconseguir-ho”, finalitza un dels tres directors artístics de La Baldufa, Enric Blasi, juntament amb Emiliano Pardo i Carles Pijuan.

El cofundador i director artístic de La Baldufa, Enric Blasi, celebra la nova mirada del TNC i que la nova direcció s’atreveixi amb nous formats. El “Bye, bye, Confetti” es podrá veure als Jardins del Teatre Nacional de Catalunya.

“Camí a l’escola”, “Bye, bye, Confetti” i “Lú”, tres espectacles que donen llum per seguir el camí de reconstrucció que ha obert la pandèmia i que fan força per obrir aquesta porta al món que Carme Portaceli ha dibuixat amb la programació del Teatre Nacional de Catalunya d’aquesta temporada. Hi ha tres claus familiars que l’obren, però també es traspassa aquesta porta amb propostes escèniques que impulsen la reflexió personal i col·lectiva d’on estem i cap a on volem anem. Aquestes idees podrien ser el resum de la nova programació del Teatre Nacional de Catalunya amb més de 405 funcions previstes per aquesta temporada 2021-22, que s’inaugura el proper 18 de setembre en un acte festiu en el que participarà la companyia Tombs Creatius amb la seva instal·lació “L’estrany viatge del Senyor Tonet”.

Podeu comprar les entrades clicant aquí.

 

 

 

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This