Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
19 / 09 / 18

El teatre familiar també es reivindica a la gal·la Aixeca el Teló

La gal·la Aixeca el Teló 2018 va omplir el teatre Coliseum de Barcelona aquest dimarts a la nit per carregar les bateries del sector teatral català en un moment en què cal aixecar, a més del teló, els ànims dels espectadors i espectadores per a que omplin les sales en la nova temporada. Celebrar una gal·la com a inici del curs després de conèixer les dades de taquilla de l’any passat -en què es va perdre un 10% de recaptació i un 7% del públic en comparació amb l’any anterior- requereix molt sentit de l’humor. I això és el que va posar precisament un Guillem Albà que va fer de mestre de cerimònies, juntament amb La Marabunta, tornant a deixar el llistó ben amunt.

L’amfitrió no va fer servir la gal·la, organitzada per l’Associació d’Empreses Culturals de Catalunya (Adetca), per presentar els espectacles que podrem veure aquesta temporada. “Ja existeix el google per buscar-los”, va dir. A canvi, va preferir “animar a la gent a que vagi al teatre, a riure, a plorar, a plorar de riure, a emocionar-se”. I amb aquest objectiu es va centrar la festa. En un dels vídeos preparats per a l’ocasió, actors i actrius com Vicky Peña, David Selvas o Elisabet Casanovas posaven en marxa uns “Comitès de Defensa de les Representacions” (CDR) per salvar el món de l’espectacle de la indiferència del carrer. Diferents personalitats del món de l’escena, emprenien accions per vendre entrades al carrer, donar a conèixer les temporades teatrals o convéncer la gent que entrés a les sales. Fins i tot irrompien en una boda, oficiada per Ramon Molins, per convèncer els assistents.

Les reivindicacions van estar molt presents a la gal·la. De fet, van tenir un apartat concret, en què les arts escèniques per a tots els públics també van reclamar el seu espai i el seu reconeixement. La copresidenta de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), Cristina Garcia, va subratllar que “els espectacles familiars mereixen el mateix espai i difusió que la resta perquè no és un gènere menor” i que “els infants no són el públic del demà ni del futur, són públic del present i capaç”.

Les crítiques i les reclamacions, a banda d’anar dirigides a les autoritats polítiques presents a la sala -el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, la consellera de Cultura, Laura Borràs, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau- també van interpel·lar el públic, demanant una mirada més oberta i més entusiasta cap als escenaris. Per fer-ho, de nou el sentit de l’humor. En aquest cas, els Farrés Brothers van intervenir amb titelles dialogant amb la Vicky Luengo.

I enmig de gags i gent convidada a l’escenari, es van anar lliurant els nous Premis Catalunya de Teatre que van reconèixer la directora Sílvia Munt per la seva trajectòria i la seva feina durant la passada temporada, el Maldà com a millor sala privada, el Kursaal, com a millor sala pública, La Gleva, amb el premi a la sala més prometedora i el president del Grup Focus, Daniel Martínez, per la seva contribució i trajectòria a les arts escèniques.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This