Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
15 / 10 / 18

El Recrea’t de Tombs Creatius recorda que no hem de deixar mai de somiar ni de jugar

Diu el diccionari que jugar vol dir “passar el temps en alguna cosa que hom fa amb el sol objecte d’entretenir-se, de divertir-se” i també que és “entretenir-se una o més persones en un exercici recreatiu”. Doncs sí. Això van fer divendres els centenars de persones que van participar a Bellpuig en el Recrea’t, la festa del 20è aniversari de la companyia d’arts de carrer Tombs Creatius. Jugar, divertir-se, entretenir-se, recrear-se. Però també compartir, celebrar, ballar, saltar, cantar, emocionar-se, sentir, riure, aprendre, superar-se, conèixer, gaudir, crear, abraçar, recordar, escoltar, estimar. Tot això en quatre hores de festa organitzada per compartir amb tothom el que han significat 20 anys de trajectòria en les arts de carrer.

Per fer-ho, Tombs Creatius va reunir en una mateixa plaça 13 companyies, gent amiga amb la que al llarg de dues dècades ha compartit experiències, bolos, festivals i… carrer.

La festa estava dividida en dos espais. A la plaça 1 d’octubre, s’aplegaven barrejats gairebé una cinquantena de jocs de les companyies Katakrak, Toc de Fusta i Tombs Creatius, amb propostes triades d’entre totes les seves col·leccions. A més, també hi havia un espai per construir el Balòdrom de la companyia L’Obrador, una proposta participativa que consistia en crear col·lectivament un circuit per on havia de passar una bala de vidre per arribar a tocar una campaneta. Al costat, l’Espai Agulla, de Què fas Carlota?, permetia deixar anar la imaginació i crear de tot i més amb les agulles d’estendre. Cases, personatges, obres d’art abstracte… al Recrea’t aquests estris de fusta es van transformar en mil i una coses.

Al mig de la plaça, una altra de les propostes que va tenir més èxit i que precisament era un experiment: el dibuixant Toni Ortiz va encarregar-se de dibuixar noves ànimes a tothom que s’atrevia a ficar el cap al panell de pissarra preparat per a l’ocasió. Animals, personatges de conte, oficis diversos, gegants o follets van ser algunes de les figures que aquest artista va dibuixar al llarg de la tarda sense parar.

Al recinte de les piscines, hi havia tots els entresorts (les petites atraccions de fira). Aquest concepte d’espectacle de carrer de petit format convenç cada cop més, tant a companyies com al públic, que al Recrea’t va acabar amb tots els tiquets que es repartien gratuïtament per poder assistir a les sessions que al llarg de tota la tarda van oferir les companyies Itinerania, A2Manos, ymedioteatro, Holoqué, la Cia d’Anna Roca i la Puck Cinema Caravana. Sense tiquet, però també d’aquest estil, eren El Viatge, de Tombs Creatius, i L’Elevador d’Autoestima, de Peus de Porc, que també van estar plenes en tot moment.

Els entresorts van demostrar, un cop més, que el tamany dels espectacles no és directament proporcional a la seva qualitat. El públic gaudeix, per començar, senzillament de l’ambient generat per l’estètica de les propostes: delicada, cuidada amb detall, artesanal, única, bonica perquè sí. Després, dels propis espectacles. Des de El Secret de la Nanna de la Cia Anna Roca, per a la canalla més petita, fins a El Viatge, de Tombs Creatius, o Sie7e d’ymedioteatro, per a una mica més grans, totes intenten transmetre emocions, vivències, fer sentir al públic. Entre elles, una preestrena, la de A2manos, que va oferir passis del seu nou espectacle Todo Cambia, de música i històries explicades a través d’un tangram.

Més enllà de la programació preparada, també hi va haver sorpreses. Com la que li van preparar els Margeners de Guissona a l’ànima de Tombs Creatius, Toni Tomàs. La colla castellera va pujar un pilar i després, va convidar el Toni a participar-hi, evidentment a sota de l’enxaneta.

I és que la festa era com un aniversari infantil: la companyia va convidar amics i amigues, i aquestes van portar els seus regals, que no eren una altra cosa que el seu talent. Uns van portar jocs, altres dibuixos en directe, altres espectacles emocionants de petit format i altres pilars i castells. El final de festa va arribar amb l’últim regal: el de la Tresca i la Verdesca, que a tot just cinc dies d’haver celebrat el seu propi 20è aniversari, també van anar a Bellpuig a celebrar el de Tombs. El seu concert ‘Zum’ va tancar la tarda de diversió amb més diversió. Les abelles vingudes de Badalona van fer cantar, ballar i saltar les famílies senceres que encara no tenien prou i que van participar fins al final.

Com que en un bon aniversari no podia faltar el pastís, la família de Tombs, la pastisseria Busqueta, va aportar la seva part artística amb un pa de pessic en forma de 20 sobre un pastís que es va repartir entre els assistents. Tot l’equip de Tombs Creatius va pujar a l’escenari per bufar les espelmes però abans, els centenars de persones de públic van demanar un desig. I el Toni Tomàs en va demanar un altre: “No deixeu mai de somiar”.

Els confetti de la Tresca i, com a final sorpresa, un castell de focs, van tancar una tarda màgica. Una festa per celebrar 20 anys de trajectòria i per reivindicar les arts de carrer, els jocs que ens recorden que hi ha un infant dins de cadascun de nosaltres i també que la vida està feta d’emocions per sentir i d’aventures per recordar. El Recrea’t ja forma part del nostre patrimoni emocional.

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This