7 / 03 / 19

DESTACATS/ Personatges femenins que omplen l’escena per reivindicar el paper de les dones i les nenes

Les arts escèniques també reivindiquen fa temps el paper de la dona, tant en les històries que es porten a escena com en la plantilla de persones que se n’encarreguen de fer-ho. Els personatges femenins no són tan abundants com els masculins i les dones que dirigeixen o que creen els espectacles tampoc estan tan presents com els homes. Tot i això, a l’agenda trobem moltes propostes que tenen dones al darrere impulsant-les i també moltes d’altres que tenen com a protagonistes dones, o nenes, que es posen al capdavant de la història per portar al teatre reflexions sobre molts temes. També sobre el paper de les dones o els rols de gènere.

Aquest cap de setmana, que comença amb la celebració del Dia de la Dona el 8 de març, ens porta, també en les programacions de temporada exemples de dones que ocupen l’escena, com Les supertietesuna obra programada aquest dissabte al cicle Tous en Família protagonitzada per tres dones que són les que conformen la companyia Les Bianchis, íntegrament femenina. Entre les desenes d’espectacles entre els quals podem triar, tenim Alícia al país de les meravellesde Marta ButxacaKàtiade la companyia Teatre Nu i Ka Teatre, o Rojo estándarde La Nördika, reivindicant circ amb dones com a protagonistes. També hi ha altres espectacles interpretats i dirigits per dones, com El peix irisat de Tanaka Teatre. Només per posar alguns exemples.

En la nostra selecció setmanal, hem triat també propostes en femení, amb discursos per superar els estereotips de gènere, com El meu príncep blau, amb obres protagonitzades per personatges tan especials com La nena dels pardals Momo, amb espectacles que trien nenes per viure les aventures que volen explicar, com Adel, o amb cinc dones que substitueixen els talons per xanques i proposen una combinació de circ i dansa recollit en un títol tan definitiu com Mulïer, que significa dona en llatí.

Aquí les teniu:

  • El meu príncep blau de la companyia El ballet imperial de la reina RosamundaMentre cau una forta tempesta, una dona del futur i una altra del passat es troben a través d’una porta fantàstica que connecta les dues èpoques. Sorprenentment, una conviu amb un goril·la i l’altra espera il·lusionada l’arribada d’un príncep blau. A través de la música del Renaixement i del Barroc, les dues dones aprendran a deslliurar-se dels rols femenins imposats per ambdues societats, i a ser felices per si soles. Un espectacle recomanat per a tots els públics. Divendres 8 a les 21.30ha l’Auditori Espai Ter, Torroella de Montgrí.

  • Adel de la companyia Gen-Theater Company. ESTRENA. Adel està perduda en una pomposa festa a la qual ha hagut de venir amb els seus pares. Ningú sembla reparar en ella i tot jugant recorre les estances fins arribar a unes grans golfes. En obrir una caixa plena de trastos comença un meravellós viatge ple d’aventures i de màgia. Per introduir-te en el seu món fantàstic, només has d’obrir la porta a la imaginació. Un espectacle recomanat a partir de 3 anys. Dissabte 9 a les 18h i diumenge 10 a les 12hal Teatre Tantarantana, Barcelona.

  • La nena dels pardals de la companyia Teatre al Detall (amb La Tresca i la Verdesca en directe)Quan a la Xina s’ordena exterminar tots els pardals perquè es mengen gran part de les collites, una nena decideix salvar-ne tants com pugui. El valerós gest d’aquesta nena petita serà una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida. Un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens. Basat en un fet històric! Un espectacle recomanat a partir de 5 anys. Dissabte 9 a les 18hal Teatre Municipal Cooperativa, Barberà del Vallès.

  • Mulïer de la companyia Maduixa TeatreMulïer és un espectacle de dansa sobre xanques interpretat per cinc ballarines, que exploren els límits físics amb la dansa i l’equilibri, el moviment i la poesia o la força i les emocions. Amb les dones com a punt de partida, vol buscar la identitat femenina a través del joc corporal. És un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat i lluiten per mantenir viva la seva essència salvatge i reclamen el seu dret a ballar i córrer lliurement per la nostra societat. Un espectacle recomanat per a tots els públics. Dissabte 9 a les 20ha la Sala Polivalent La Torreta, Montmeló.

  • Momo de la Companyia de Teatre Anna RocaTres personatges que viuen dins d’un jardí botànic abandonat ens esperen per explicar-nos una història, la història de la nena Momo i també la història del temps, guanyat i perdut, gaudit i malbaratat. Aquesta versió lliure del llibre del mateix títol de Michael Ende és una oportunitat de reflexió sobre en què utilitzem el nostre temps, com el podem regalar o com el valorem. Un espectacle recomanat a partir de 8 anys. Diumenge 10 a les 18hal Convent de Les Arts, Alcover.

Dones i homes, nens i nenes, gaudiu del teatre que ens fa pensar i sentir. Aplaudiu ben fort i després, expliqueu-nos la vostra experiència!

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This