Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
23 / 09 / 20

Catalunya Aixeca el Teló amb presència significativa del teatre familiar i un merescut homenatge a l’Agustina Solé (JTRegina)

La gala Catalunya Aixeca el Teló, que organitza anualment ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya), l’AADPC i els Teatres Públics de Catalunya, i que marca el principi de la temporada teatral, es va celebrar ahir al Teatre Victòria de Barcelona. La gala arribava poc després de l’anunci, positiu, que la Cultura tindrà la consideració de bé essencial.

En l’acte d’ahir hi van tenir una presència significativa les arts escèniques adreçades a un públic familiar. La companyia lleidatana Zum Zum Teatre, liderada per Ramon Molins, va protagonitzar un dels vídeos que es van projectar durant la gala, gravat a La LLotja de Lleida, en el qual, prenent com a base el seu espectacle La gallina dels ous d’or van presentar La cultura dels ous d’or. L’Avelino i la Pepita descobreixen amb astorament una nova gallina al corral i l’anomenen Cultura. Al cap de poc temps descobreixen que la Cultura fa uns ous ben formosos, ous d’or amb noms de companyies, com la mateixa Zum Zum, els ja mítics l’Estaquirot, els Xip Xap, El Pot Petit, la companyia La Tal i totes aquelles companyies que possibiliten l’existència de les arts escèniques familiars treballant amb els diversos llenguatges artístics com titelles, teatre de carrer, pallassos, circ, dansa… Fins que prenen el determini d’obrir la Cultura “en canal” per treure’n tots els ous. Òbviament, quan l’obren, és buida i la mort de la gallina Cultura és irremeiable. Conclusió: O tenim cura de la Cultura, o la matem. I encara un missatge final: “No tingueu por d’anar al teatre, que la Cultura és segura!”

La gallina dels ous d’or (Zum-Zum Teatre)
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

La Pepita i l’Avelino a La gallina dels ous d’or.

“Sense el futur, no ens queda res!”

Un dels moments més emotius d’ahir va ser l’homenatge que es va retre a la Maria Agustina Solé, que va rebre el guardó Adetca Honorífic per tota la seva trajectòria i la seva inestimable aportació a les arts escèniques i la cultura del nostre país, com a cofundadora de la companyia La Trepa des del 1978 i fundadora del Teatre Regina el 1988, que 3 anys més tard es convertiria en el Jove Teatre Regina, dedicant la seva activitat a la programació estable per a un públic familiar i joves. Allò, segons la mateixa Agustina, va ser una “quixotada”, però van ser pioners a l’Estat i després s’hi van afegir sales d’altres indrets.

El 2013, la seva filla, la Mariona Campos Solé, li va prendre el relleu al capdavant del Regina. Va ser precisament la Mariona qui, ahir, en un moment carregat d’una gran emotivitat, va lliurar a l’Agustina Solé un guardó molt merescut. Tot el públic que omplia el Victòria es va aixecar per dedicar una ovació llarga i plena d’admiració a una dona que du tota una carrera treballant pel teatre familiar i per a joves. Aquest compromís insubornable va quedar clar novament al final del seu parlament d’agraïment, quan va interpel·lar als representants polítics i els va pregar: “No oblidin el teatre infantil, és petit com els nens, però és el futur i sense el futur, no ens queda res!”. L’any 2018, amb motiu del 30è aniversari del Regina, a Escena Familiar vam publicar aquest reportatge.

Durant l’acte, també van ser guardonats la Sala La Planeta de Girona, amb el Premi a la Millor Sala de Teatre de Catalunya; la companyia La Ruta 40 al millor projecte artístic singular i els germans Castells, escenògrafs, a la millor trajectòria en el camp de les arts escèniques.

Publicar una opinió

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona                 Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona

Pin It on Pinterest

Share This