Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
3 / 05 / 24

3a edició del Festival Enre9, a la Zona 09 de Lleida, amb més de 50 propostes gratuïtes entre espectacles professionals, comunitaris, tradicionals, inclusius, jocs i tallers

L’Enre9, el festival d’Arts en Viu de la Zona 9 de Lleida, ha presentat les propostes per la seva tercera edició, que se celebrarà del 16 al 19 de maig a La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles.

Com cada any, la programació serà gratuïta i combinarà espectacles professionals, amb espectacles comunitaris (sorgits d’un treball previ fet amb col·lectius de la zona), i espectacles de caràcter popular i tradicional d’arreu.

També hi haurà programació i espais inclusius, i diverses accions i activitats paral·leles, tant durant els dies del festival, com els mesos previs.En total, seran més d’una cinquantena de propostes les que es podran veure a les places i carreres de la Zona 9 durant els quatre dies de festival.

Més que un festival. Un projecte transformador per a la zona i la seva gent

L’Enre9 parteix de la forta creença que la cultura i les arts en viu poden ser motors de canvi i transformació social. No es tracta solament d’un festival de quatre dies, sinó d’un projecte cultural i social que neix del propi teixit comunitari de la zona, amb la intenció de treballar el sentiment de pertinença, la identitat i la cohesió social.

La voluntat del festival és doble:-En primer lloc, fomentar i apropar la cultura a la Zona 9 i la seva gent, entenent-la com una eina de canvi i transformació social, generant també connexions entre les diferents entitats i col·lectius.

-Per altra banda, donar visibilitat a les diversitats i potencialitats de la comunitat i la Zona 9, incentivant la integració de la població lleidatana cap a aquesta àrea, que històricament ha estat marginalitzada i desconnectada de la resta de la ciutat.

En aquest sentit, gran part del projecte els tallers i activitats comunitaris que el veïnat i els col·lectius de la zona van realitzant al llarg de tot l’any, i que en la majora dels casos el resultat es pot veure al festival.

En són exemples la batucada inaugural, un cercavila que han preparat els escolars de la zona, amb a col·laboració de l’Intèrpret, juntament amb La Templariola, una bèstia popular de l’Institut Templers. Altres tallers que també s’han anat realitzant durant l’any i que podrem veure durant el festival en forma de peça teatral son els de l’Escoleta d’Arts de la Zona9 (amb activitats de Dansa Urbana, Cajón Flamenc, Garrotín i Teatre), CFA Victorina Vila, Ciberaula “Espai Moreres” o Centre Obert Calidoscopi. També podrem veure el resultat del taller botem pel canvi, realitzat pel col·lectiu BasketBeat, o el del taller de teatre, ambdós realitzats amb diversos col·lectius i veïnat de la zona.També l’activitat de perruqueria creativa, a càrrec de la Companyia Sienta La Cabeza, amb alumnat de l’ISN Castell de Templers, o el taller de musica amb urbana, que es presentarà conjuntament amb l’actuació de freestyle en català de “Raplegats”. També hi trobarem espectacles i activitats de caràcter popular i tradicional, mostra de la diversitat de la zona, com ara l’actuació de djembé, les danses tradicionals d’arreu, o els tallers de henna i cal·ligrafia àrab.Destacar també les actuacions que posaran el punt final a les jornades de dissabte i diumenge, amb una combinació de música de garrotín, rumba i flamenc, a càrrec de formacions com La Violeta i El Tutero.

Una desena de companyies professionals

Entre les companyies professionals aquest any trobarem la Cia La Tal, que oferirà “The Incredible Box”, El Gran Dimitri amb el seu “The Legend”, la companyia Capicua, amb “Nushu”, La Baldufa, amb “Amal” o Kolektivo konika, amb el seu espectacle “La punta del meu nas”.

També el guineà equatorià Gorsy Edu, amb el seu espectacle “El percussionista”, els senegalesos Djilandiang, o els marroquins Chabab Acro.Per altra banda, i com a novetat, la companyia irlandesa Hands Down Circus realitzarà el seu espectacle “Tape That!” adaptat per a l’accessibilitat cognitiva. Aquesta adaptació permetrà una millor comprensió i participació de tot tipus de públic, incloent-hi aquells amb diversitat funcional i sensorial. Abans de cada funció, l’alumnat de l’Institut Ronda oferirà una dinàmica de presentació de l’espectacle, afegint una experiència educativa enriquidora. A més, l’espai ha estat dissenyat sense barreres arquitectòniques i s’ha senyalitzat amb pictogrames per afavorir una mobilitat lliure i còmoda per a tothom.

 

Publicar una opinió

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This