13 / 03 / 17

LES CIES RESPONEN! ‘Us heu format en “nens”?’

Les companyies de teatre familiar han especialitzat el seu públic, però: Coneixen a fons els seus gustos i psicologia? El nivell de comprensió per l’edat que tenen? Les expressions de moda que utilitzen?, entre d’altres, per incorporar aquest bagatge als seus espectacles? Sortim de dubtes preguntant als membres de l’Associació Professional d’Espectacles per a Tots els Públics (TTP): ‘‘Us heu format en “nens”?’

Artristras: Formar-se, estrictament, no. És a partir de l’experiència personal, de carrer, professional i estar en contacte amb ells.

Companyia de comediants La Baldufa: Ens hem format, no de forma reglada, sinó amb l’experiència que ens donen 20 anys de professió, també amb l’aprenentatge de ser pares i d’estar envoltats de diferents professionals del món de l’educació.

Cia de teatre Anna Roca: Tinc una escola de teatre per nens de 3 a 18 anys, és el meu laboratori . És on parlo amb ells i em diuen què volen, què els agradaria…

Companyia La Trepa: No de manera específica i professional, però sempre ens assessorem. Sobretot per saber quines són les inquietuds i problemes que es troben avui dia.

Cia. Pentina el Gat: És evident que el nostre públic requereix un tracte diferencial. No seríem professionals si no penséssim en les seves reaccions o en els seus gustos. De fet, si no ho féssim, no treballaríem. A més, és el públic més exigent! Si no els agrada, es giren i comencen a xerrar. No es veuen amb l’obligació de dissimular com el públic en espectacles per adults.

El que ma queda de teatre: Hi tenim un contacte directe i regular. La nostra empresa també treballa en projectes de formació, i com a professionals col·laborem en escoles i instituts. Això fa que haguem explorat molt sobre el terreny, i ens ha servit pels espectacles.

Engruna Teatre: Tenim formació, però no fem un anàlisi exhaustiu dels infants abans de començar una producció. Sí que és veritat que el nostre bagatge i coneixements dels gustos i manera de fer dels nens sempre estan presents a l’hora de treballar.

Fadunito: En algun espectacle sí, però no només amb nens, si no també amb avis i gent exclosa de la societat.

Farrés Brothers i cia: En algun cas, com per a l’espectacle ‘El rei de casa’ sí que vàrem tenir algunes sessions de treball amb una psicòloga per parlar del tema de la gelosia i de com la viuen els nens, per poder incorporar aquest punt de vista. També hem fet formació pràctica “en nens” sobre el terreny, concretament el Pep Farrés amb tres nens i una nena, el Jordi Palet amb un nen i el Jordi Farrés amb una nena i un nen.

Festuc Teatre: No… però intentem estar molt alerta i llegim molt sobre les noves pedagogies, formes d’ensenyar, tractar, raonar i interactuar.

La Bleda: Sí.

L’Estaquirot teatre: Ens vam formar com professors, tot i que no hi hem treballat pràcticament mai. Sempre hem treballat en el món de l’espectacle i el bagatge l’hem anat fent amb els anys.

L’Estenedor Teatre: Personalment i com una bona colla de companyes i companys, sobretot d’una certa edat, provinc del camp de l’ensenyament i per tant es pressuposa que algun coneixement he de tenir al respecte. També és cert que he fet algun curset, i he llegit sobre el tema dels gustos i capacitats aprensives de la infància i, encara que mai és prou, puc afirmar que conec el terreny que trepitjo. Tot i que opino que a la gent més menuda els podem parlar de tot, només cal fer-ho des del respecte a llurs edats i capacitats, i en cap cas amb intenció alliçonadora sense més.

Samfaina de Colors: Sempre hem estat envoltats de nens, en esplais, en escoles de música, de teatre… i ara tenim 3 fills que són la nostra màxima font d’inspiració i d’informació.

Tanaka Teatre: Nosaltres fem espectacles molt actuals. Creiem que el ritme és imprescindible per a captar-los. Els nens i nenes d’avui estan acostumats a molt ímputs en poc temps, i per tant, el teatre, tot i que és un bon vehicle per retornar a la calma d’escoltar històries, ha de seguir una mica la dinàmica del segle XXI. També incorporem coses d’actualitat i tenim molt en compte els adults que els acompanyen.

 

Pregunta el que vulguis a les companyies de la TTP escrivint a info@escenafamiliar.cat.

*Foto d’arxiu de La Bleda

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This