5 / 04 / 17

LES CIES RESPONEN! ‘Heu aturat mai una funció?’

Les arts escèniques són art en viu i, per tant, sotmeses al directe i a tots els imprevistos que poden succeir. Avui preguntem a les companyies de l’Associació Professional d’Espectacles per a Tots els Públics (TTP): Heu aturat mai una funció?’

Artristras: Alguna vegada per pluja. Un altre cop, al carrer, vam haver de continuar en silenci un trosset perquè passàvem davant un enterrament! Tot seguit vam continuar… fa molts anys!

Companyia de comediants La Baldufa: Diverses vegades, algunes per algun problema tècnic que sempre hem pogut resoldre. La més dolorosa va ser en una fira on, entre el públic, hi havia molts professionals. Vam començar tard per culpa nostra i vam patir molt.

Cia de teatre Anna Roca: Sobretot he aturat alguna vegada l’obra per coses com: plorar un nen, pare parlant amb mòbil super alt al mig del públic…

Companyia La Trepa: Un tall de llum a nivell de tota la ciutat ens va fer parar la funció a mitges. Vam acabar fent les cançons i unes improvisacions al hall del teatre.

Cia. Pentina el Gat: Per problemes tècnics: marxa la llum, per exemple. Esperar, fer conya amb el públic i reprendre encara amb més bon rotllo.

El que ma queda de teatre: Fa uns anys treballàvem intensament el circuit escolar. Allò són les autèntiques trinxeres del teatre! Primer paràvem molt els espectacles per mal comportament, però després vam prendre la decisió de donar la volta a l’argument: ells no es portaven malament, érem nosaltres els qui no valoràvem prou el nostre públic. Així que vam canviar el xip, i des de llavors les coses van canviar absolutament.

Engruna Teatre: Una vegada, vam fer una funció amb nois d’institut. Hi havia un parell de persones a primera fila, a menys d’un metre de l’escenari, que no paraven de dir coses i fer broma del què passava en escena, com si no els poguéssim escoltar. Però sí que els sentíem. I vam parar per demanar silenci, respecte i fer-los entendre que si els escoltàvem ens distrèiem. No érem actrius en una pantalla de televisió ni de cinema.

Fadunito: Sí, una vegada en un poble de Múrcia, hi havia molts nens que ens feien patades i anàvem amb xanques. Ningú ho parava tot i haver-ho dit, i el regidor tampoc feia res. A mig espectacle vam parar, vam explicar el per què, i bàsicament ho vam fer per la nostra seguretat.

Farrés Brothers i cia: Només hem aturat una funció un cop i va ser per arreglar un problema de vídeo (quin patir això del vídeo!).

Festuc Teatre: Per pluja algun cop… jeje… què vam fer? Doncs córrer a desmuntar i tapar titelles i material tècnic, crec que no cal donar massa explicacions a la gent. Jaja.

La Bleda: Mai, sempre fins al final… i més enllà.

L’Estaquirot teatre: Quan fèiem carrer diverses vegades hem hagut de parar i sempre per pluja.

L’Estenedor Teatre: Sí, val a dir que en molt poques ocasions, però en 38 anys de fer espectacles hi ha hagut de tot. En una escola de capellans en una actuació de final de curs, amb famílies i professorat inclosos, la canalla com veritables bàrbars enfollits van pujar a l’escenari i em van tombar a sobre del meu cap el castellet on representava la meva obra de titelles. Malgrat els meus crits micro en mà ningú, ni famílies ni docents, van fer res per contenir aquella horda de petits salvatges. Naturalment vaig aturar la representació al moment, i molt ofès i una mica masegat vaig desmuntar la parada. Ah! Em va costar moltíssim cobrar el bolo, però ho vaig aconseguir.

Samfaina de Colors: Mai. Dues vegades vam cridar l’atenció a un nen, però d’això en fa molts anys i era quan encara treballàvem fent concerts per a adolescents. Però ho vam dir molt amablement, perquè des de l’escenari agafa molta importància un toc d’atenció.

Tanaka Teatre: Recordo aturar-la un cop per pluja i recollint-ho tot a sac i posar-ho (o llençar-ho) dins de l’església. Després la feina va ser nostra en organitzar-nos allà dins per col·locar-ho  al seu lloc. I una vegada, a Begur, bufava tant la tramuntana, que un pare va enganxar un tros de l’escenografia al vol.

 

Pregunta el que vulguis a les companyies de la TTP escrivint a info@escenafamiliar.cat.

*Foto d’arxiu d’El Cau de l’Unicorn

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This